Een slogan, pay off, productnaam, of bedrijfsnaam bedenken of ontwikkelen is lastig. Je moet met zoveel dingen rekening houden. Kom je zelf niet verder dan ‘Agency Zonder Naam’, ‘Da Costa en De Jong Advocaten’, of ‘The Gerritsen Group’? Laat me je helpen.
Beroerde bedrijfsnamen
Ondernemersplatform Sprout maakte een leuk overzicht met de beroerdste bedrijfsnaam voor een start up. Mijn persoonlijke ‘favorieten’: Fashism, Bawte en Ooooooc.
Een paar voorbeelden die ik zelf tegenkwam, waarbij ik zou hebben geadviseerd om een andere naam te kiezen:
- Optiver. Wat? Optiefer? Moet ik optyfen? Tyf zelf op.
- My Wheels. Voor deelauto’s. Maar: in een deelconcept zijn het niet ‘mijn wielen’, want de auto is niet jouw bezit. Het zijn ‘onze wielen’. Was Our Wheels niet een logischere naam geweest?
- NEH ICT-services. Neh, net niet.
Je ziet: het is makkelijk om een ongewenste associatie over het hoofd te zien. En hiermee wordt het zelf bedenken van een bedrijfsnaam een lastige aangelegenheid.
Waar let je op bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam of slogan?
Een goede bedrijfsnaam of slogan:
- Past bij jouw identiteit.
- Past bij de doelgroep die je aan wilt spreken.
En meer keiharde criteria zijn er niet.
Want moet een bedrijfsnaam altijd onderscheidend zijn?
Nee.
Als je Derin Kismet heet, en met je brother from another mother een gerenommeerd advocatenkantoor gaat opzetten, wil je misschien gewoon Kismet & Da Costa Advocaten heten. Omdat dat gebruikelijk is in die branche en dat misschien gewoon bij je past. Maar heb je plannen om een frisse wind door het wetboek te laten waaien, dan wil je misschien New Day Advocaten heten. Het ligt dus aan je identiteit en strategie.
Moet een bedrijfsnaam dan niet vertellen wat je doet als bedrijf?
Ook niet.
STMPD RCRDS: het platenlabel van DJ Martin Garrix, vernoemd naar de postzegelverzameling van z’n pa.
Adyen: betekent ‘nog eens’ in een Surinaamse taal, want voor oprichter Pieter van der Does was het na Bibit de tweede keer dat hij een betaaldienst opzette.
Ford, Adidas, Johma, KPMG: vernoemd naar oprichters.
Nike, Canon, Ajax (schoonmaakmiddel): vernoemd naar goden.
Goede bedrijfsnamen liggen meestal tussen beschrijvend (Fysiotherapiepraktijk Utrecht-West) en abstract (Virgin: oprichter Richard Brandson en zijn compagnons beschouwden zichzelf als ‘virgins in business’) in.
Dutch Vitamins bedacht o.a. deze namen
- Dronify voor een allround dronefotografiebedrijf.
- Business AID voor een adviesbureau dat specialisten levert op gebied van business intelligence en data-analyse. AID is Engels voor ‘hulp/ondersteuning/bijstand’, en is in deze context ook de afkorting voor Analyse, Intelligence en Data. Een dubbele betekenis dus.
- URBN voor een lifestylemerk dat zicht richt op fitness, voedingssuplementen, en kleding voor mannen van 18-30 jaar.
- SmartLockr voor een internationaal databeveiligingsbedrijf.
- Dutch Vitamins: een ontzettend leuk bureau uit Utrecht waar je echt een keer mee moet samenwerken.
De aanpak van Dutch Vitamins voor het bedenken van jouw bedrijfsnaam, productnaam, slogan of pay off
De route naar een succesvolle bedrijfsnaam gaat zo:
Stap 0: Kennismaking
Telefonische kennismaking om te kijken of er een wederzijdse klik is en of je vraag bij mij past.
Stap 1: Intake
Je krijgt van mij een uitgebreid intakeformulier om in te vullen. Ik wil je graag goed leren kennen voordat ik je bedrijfsnaam of slogan ontwikkel. En vraag je daarom alles over je bedrijf, de achtergrond, wat je belangrijk vindt, je kernwaarden, gewenste uitstraling, gewenste of bestaande merkidentiteit, doelgroep, etc.
Jij vertelt mij over je wensen en aversies waar ik rekening mee moet houden. Wil je dat ik een naam of slogan bedenk met een knipoog, moet het hip & happening, of moet het vooral degelijk en serieus? Waar wil je nadruk op leggen, en wat moet er écht niet in?
Na de intake bellen we meestal nog even kort om mijn evt. vragen te bespreken.
Stap 2: Ontwikkeling en presentatie
Jouw uitgangspunten zijn mijn kompas bij de ontwikkeling van jouw nieuwe naam. Ik kijk (samen met jou) wat werkt en wat niet werkt in jouw branche, en ontwikkel verschillende bedrijfsnamen, productnamen, slogans of pay offs voor je. Dit doe ik meestal alleen, soms betrek ik mijn netwerk van andere creatieven erbij.
Op basis van je briefing maak ik een shortlist van maximaal 10 namen voor je, die ik in een presentatie (op locatie, of via videobellen) met jullie deel. Ik presenteer bewust een kleine selectie, omdat te veel keuzes verlammend werken, en je hierdoor geen meter verder komt. De 10 namen zijn uitgewerkt in strategische onderbouwing en ik stip de (on)mogelijkheden voor je merkverhaal aan die we met die specifieke naam hebben.
Zit de ideale naam er nog niet bij? Dan weet ik aan de hand van jullie feedback in welke richting ik het wél moet zoeken. En ga ik doorontwikkelen om vervolgens een nieuwe set namen te presenteren.
Dit doen we max. 3 keer.
Stap 3: Kiezen
Sommige namen of slogans zul je helemaal niks vinden. Prima, dan is dat maar meteen duidelijk. Andere, daar ben je op slag verliefd op. En bij weer een andere naam moet de liefde gewoon nog even groeien.
Daarom geef ik jou en je organisatie een dag of wat de tijd. Proef de naam of pay off op je tong, spar met (niet te veel!) collega’s, slaap er een nachtje over, vraag het aan je hond.
Uit mijn aangedragen opties maken we een shortlist, waarvan ik de beschikbaarheid en evt. merkrechtelijke complicaties voor je uitzoek. Dit laatste doe ik in samenwerking met het bureau voor merkrecht waar ik mee samenwerk.
Stap 4: Uitwerking definitieve keuze
Shortlist klaar? Dan hebben we nog een (videobel)afspraak om de sterke punten, minder sterke punten, kansen en bedreigingen van de naam/namen te bespreken. Is je naam toekomstbestendig, ook als je later andere diensten aan je portfolio toe gaat voegen? Welke kansen biedt de naam voor een sterk merkverhaal, voor de copy op je website, en voor je tone of voice? Help, je hebt je ideale naam, maar alle domeinnamen zijn al weg, wat nu? Dit soort zaken bespreken we.
Ik help je bij het keuzeproces door je te spiegelen, en je door scherpe vragen te helpen om zelf een onderbouwde keuze te maken. Uiteraard adviseer ik je hierin.
Uit dit proces komt uiteindelijk een winnende bedrijfsnaam, productnaam, slogan of pay off.
Bonus
Bonus 1: Controleren van de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam of slogan
Bij het ontwikkelen/bedenken van een bedrijfsnaam controleer ik voor je of de bedrijfsnaam nog vrij is in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, en of de domeinnamen op internet nog vrij zijn. Bij een slogan of productnaam kijk ik wat ik tegenkom op de eerste 2 pagina’s van Google.
Bonus 2: Expert-advies van een merkjurist
Wil je juridisch advies over het wel of niet registreren van je merknaam? Of lijkt jouw ideale naam of slogan behoorlijk op die van een concurrent? Dan koppel ik je aan de merkadviseurs van Merk-Echt, het partnerbureau waar ik samenwerk. Juridisch expert-advies over jouw kwestie geeft je rust en zekerheid.
De voordelen
Laat je je slogan, pay off, bedrijfsnaam, of productnaam ontwikkelen of bedenken bij Dutch Vitamins? Dan profiteer je van de volgende voordelen:
“Een internationale,
toekomstbestendige
merknaam”
“Vertrouwd.
Vernieuwend.
Vakmanschap.”
“We hadden nogal wat eisen toen we op zoek waren naar een slogan voor onze praktijk voor mondgezondheid. Hij moest passen bij onze omvangrijke missie en visie. Hij moest een breed publiek aanspreken. En hij moest ook nog duidelijk zijn. Nou, zie dat allemaal maar ’s in 1 slogan te passen.
Niet wat we hadden verwacht
Via via zijn we toen bij Hannelore terechtgekomen. Na een uitgebreide intake waarin we alle uitgangspunten en wensen voor onze slogan hadden besproken, kregen we een hele rij slogans gepresenteerd. Het resultaat was totaal niet wat ik had verwacht. Ik dacht: we krijgen allemaal slogans die gaan over tanden, kiezen en mondgezondheid. Die zaten er ook bij, maar ook een boel andere slogans.
Resultaat is prachtig
We hebben intern overlegd, nog een keer geskypt met Hannelore, en hebben uiteindelijk gekozen voor ‘Vertrouwd. Vernieuwend. Vakmanschap.’ We vinden het resultaat prachtig. En zo goed passen dat ik dacht: ‘Hadden we dat niet zelf kunnen verzinnen?’. Maar dat hadden we nooit gekund.
Echt onderbouwd
Ik ben blij met hoe Hannelore heeft aangepakt. Ze reageerde snel, begreep wat we wilden en het sparren ging goed. Ze heeft ons out of the box laten denken en we zijn meegenomen in het proces: waarom kies je voor iets? Niet alleen omdat het lekker klinkt, maar het is ook echt onderbouwd.”
Wil jij ook een bedrijfsnaam, productnaam, slogan of pay off die past als een jas?
Bel me direct op 06-16 030 218 of neem contact op via onderstaande knop. Ik ben benieuwd naar je verhaal.