Door: Hannelore Kron

Vacatureteksten schrijven en de kunst van het verleiden. Tips & voorbeelden

Zoek je nieuw personeel? Sterkte. Want goede werknemers zijn schaars. Met name in de IT en techniek, maar ook in de bouw en commerciële functies. Je jaagt als ondernemer of recruiter dus allemaal op hetzelfde talent. Hoe overtuig je kandidaten om juist met jou in zee te gaan? Doe je voordeel met deze tips voor het schrijven van verleidelijke vacatureteksten.

(Alle voorbeeldteksten die ik noem, ook de zo-moet-het-niet-teksten, komen uit mijn koker)

Als ondernemer of recruiter ben je op zoek naar je ideale match. Je wilt je daarom in je vacaturetekst zo goed mogelijk presenteren aan sollicitanten. Anders zijn dan de rest. En toch staan veel vacatureteksten vol clichés en abstracte taal, en tonen bedrijven in hun vacatureteksten weinig interesse in de sollicitant. Zo ga je de war on talent niet winnen. Hoe dan wel?

Wees een Blues Brothers-muis. Of een roze rasta-muis.

Je zegt in je vacatureteksten waarschijnlijk exact hetzelfde als je directe concurrentie. Je zoekt kandidaten met “passie en talent”. Duh, zulke talenten wil elk bedrijf. Je belooft in je vacaturetekst “een marktconform salaris”. Spoiler alert: dat beloven alle bedrijven. Je bent dus een grijze muis. Hoe los je dat nou op?

Het antwoord: wees geen grijze muis, maar een roze muis met rastahaar. En een gettoblaster. Met pompende reggae uit de speakers.

Of wees een Blues Brothers-muis, gehuld in zwart pak, en met een zwarte hoed, en zwarte zonnebril, die zijn kandidaten verleidt met strakke moves, terwijl hij zingt: “Everybody… wants somebody. I need YOU, YOU, YOU, YOU.”

Zie je het voor je? 🙂 Ziet er bizar uit, hè? Vind ik ook. Maar ze vallen wel op tussen alle grijze muizen. Juist doordat ze anders DURVEN zijn. Bedenk nu eens wat het je gaat opleveren als jouw organisatie opvalt tussen de vacatures van jouw directe concurrenten.

Tips en voorbeelden vacatureteksten schrijven

Maak je vacaturetekst concreet

Wie zegt er op een feestje tegen zijn vrienden: “Ik hou van een bestuurlijk politieke context waarin ik proactieve communicatie over complexe vraagstukken op toegankelijke wijze kan inzetten”? Niemand toch? Want zo praat je niet met elkaar.

Waarom schrijven we vacatureteksten dan wel zo abstract? Nergens voor nodig.

Bovenstaande tekst kun je in je vacature zo herschrijven: “Je houdt van werken met bestuurders, politici en politieke organisaties. Je vindt het vooral leuk wanneer je zelf initiatief mag nemen. Bijvoorbeeld plannen ontwikkelen om ingewikkelde kwesties te communiceren naar het grote publiek en de organisaties waarmee we samenwerken. We geven je daarom alle ruimte om met vernieuwende ideeën te komen. Denk bijvoorbeeld aan het laten ontwikkelen van lesmodules, het inzetten van influencers, en facebookmarketing.”

Het is al een stuk concreter, maar nog steeds erg braaf. Dus als je het helemaal fris wilt doen, schrijf je je tekst zo:

“Werken met bestuurders, politici en politieke organisaties is waar jij met liefde ’s morgens je bed voor uitspringt. Jouw ideale baan? Eentje waarin je alle ruimte krijgt om je eigen ideeën uit te voeren. En dat is precies wat je bij ons mag doen. Wil je influencers inzetten voor je campagne? Onze zegen heb je. Heb je een goed idee voor facebookmarketing, of voor een lesmodule op middelbare scholen? Go for it. We vertrouwen op jouw frisse blik en ‘Yes we can’ attitude om onze complexe boodschap simpel over te brengen aan ‘de burger’ en de organisaties waarmee we samenwerken.”

Door de shredder met die vacature-clichés

De meeste vacatures lijden aan cliché-itis. Het gevolg van deze zeer hardnekkige aandoening is dat alle vacatureteksten op elkaar lijken, en dat niemand meer snapt wat deze clichés nou echt betekenen. Hieronder een aantal tips om clichés voor eens en altijd de nek om te draaien.

Zelfstarter

Bij het woord ‘zelfstarter’ verdenk ik organisaties er altijd van dat de eerste werkdag van een nieuwe medewerker zo begint: “Hé, leuk dat je er bent, hier is je computer, daar is de koffie-automaat, en zoek het verder zelf maar uit. Doei.” Als een nieuwe medewerker inderdaad niet wordt ingewerkt, zeg dan liever: “We zoeken iemand die het leuk vindt om vanaf het begin veel eigen verantwoordelijkheid te hebben en zelf zijn eigen weg te zoeken.” Dat is duidelijk én positief. (Bedoel je iets anders met het woord ‘zelfstarter’, laat het me dan weten. Ik ben benieuwd.)

Informele organisatie

Wat betekent dit? Zijn er veel spontane borrels in de stad? Zijn jullie een organisatie met sneakers, t-shirts en voetbaltafels? Of betekent het dat jullie juist zelfsturende teams hebben en weinig managementlagen? Vertel dit. Mensen vinden dat belangrijk.

Hands on

Deze heb ik nooit begrepen. Als het betekent dat iemand anders de strategie verzint, en jij vooral bezig bent met de uitvoering: zeg dat dan. Als het betekent dat je een harde werker zoekt die niet om de 10 minuten bij de koffie-automaat te vinden is: schrijf dan in je vacaturetekst op dat je een harde werker zoekt. Zeg desnoods ‘Work hard, play hard’. Dan snappen ze ook dat ze voor dat harde werken iets terug krijgen.

Snel kunnen schakelen

Geef een concreet voorbeeld, bijvoorbeeld: “Je dag zit vol verrassingen. Het ene moment bespreek je met developers tot in detail bugs van een app, daarna vervang je onverwachts de zieke accountmanager voor een kwartaalmeeting met een van onze vaste klanten.”

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Wat betekent dit? Kun je bijvoorbeeld makkelijk doorgroeien naar functie x, y, en z? Is er een opleidingsbudget per werknemer per jaar? Of is er veel coaching on the job? Dat maakt nogal uit allemaal. Vertel dat in je vacaturetekst.

Dynamische organisatie

Wat betekent dit? Dat je functie-inhoud elk jaar anders is? Of dat jullie groeien als een malle en elke maand een nieuwe vestiging openen? Vertel dat. Is er juist veel verloop van personeel? Dat is misschien niet zo’n goed teken. Tip: laat die informatie achterwege en houd het in je vacaturetekst wel positief.

Resultaatgericht

Welke werknemer werkt NIET aan resultaat? Wees dus specifieker. Moet de nieuwe collega targets halen? Vertel dat. Moet de nieuwe werknemer onder tijdsdruk toch productie kunnen draaien? Zeg het. Betekent het dat je als werknemer niet bezig bent met strategie uitdenken, maar juist veel uitvoerende taken hebt? Vertel. Dat. Dan. Gewoon.

Vacatureclichés

Laat je hunkering spreken

Als werven verleiden is, laat dan merken dat je de ander wilt, dat je hunkert naar zijn aanwezigheid op de werkvloer. Vaak ziet de sollicitant alleen een lijstje met bullets waar hij aan moet voldoen, onder het kopje ‘Functie-eisen’. Voel jij je gewenst wanneer je in een datingprofiel het kopje ‘Partner-eisen’ ziet staan? Waarom zou een sollicitant zich daar dan wel door uitgenodigd voelen?

Tip: schrijf in je vacaturetekst bijvoorbeeld: “Wij worden heel gelukkig als jij deze eigenschappen hebt”, met daaronder het bulletlijstje met functie-eisen. Dat is veel uitnodigender. Laat ook in de rest van de vacaturetekst merken dat je de ander nodig hebt en op waarde schat. Zet je sollicitant op een voetstuk. Bijvoorbeeld door iets te schrijven als dit: “We vertrouwen op jouw frisse blik en “Yes we can” attitude om onze complexe boodschap simpel over te brengen aan ‘de burger’ en de organisaties waarmee we samenwerken.”

Gebruik beeld in je vacatures

Als je lid bent van een datingsite, of op Tinder staat zonder dat je een foto van jezelf hebt geüpload, dan kun je het vergeten. Logisch toch? Gebruik daarom de kracht van beeld bij een vacaturetekst. Bijna geen enkel bedrijf doet dat. Vind ik gek. Plaats bijvoorbeeld een gezellige en positieve teamfoto bij de vacature, met een tekst als: “Hi, wij zijn je nieuwe collega’s, en we kunnen niet wachten om met je te gaan werken”. Da’s uitnodigend, toch?
De jongens en meiden van Watermelon hebben dat goed begrepen. (Watermelon doet iets met klantenservice en chatbots voor bedrijven)

Team Watermelon

Tips voor saaaaie bedrijven en functies

Ik geloof dat ieder bedrijf zich kan onderscheiden bij het schrijven van vacatureteksten. Is je bedrijf gewoon best saai? Of is de functie niet erg bijzonder? Doe dan je voordeel met deze tips:

Tip 1: gebruik overdrijving en humor

Zoek je een backend-developer met passie en talent? Zeg dan niet “We zoeken een backend-developer met passie en talent”, maar spreek juist die passie en het talent in je kandidaat aan. Met bijvoorbeeld dit: “We zoeken een backend-developer die zelfs nog in de kroeg php en java op zijn bierviltje krabbelt. Iemand die graag spelden in hooibergen zoekt. En vindt. Omdat ie daar gewoon een slimme code voor schrijft. Zodat ie ondertussen ook nog 1000 andere dingen kan doen. En daarna nog tijd heeft voor tafelvoetbal met de boys. En met de girls. Want die hebben we ook.”

Tip 2: richt je op de vorm

Is je functie niet uniek? Wees dan uniek in de manier waarop je je vacaturetekst schrijft. Herschrijf je vacature bijvoorbeeld als een verhaal waarin je de gemiddelde dag van je werknemer beschrijft. Een voorbeeld: stel je zoekt een cv-onderhoudsmonteur van een jaar of 25, met gevoel voor klanttevredenheid. Je kunt het zo opschrijven:

“Je werkt in opdracht van de afdeling planning. Je lost zelfstandig problemen op met installaties bij klanten thuis. Je bent tijdens je dienst beschikbaar voor spoedreparaties, en bent verantwoordelijk voor het onderhouden van de klantrelaties.”

Saai man, deze tekst. Als ik een gast van 25 was, dan was ik nu al lang Netflix aan het kijken. Probeer het daarom eens zo:

“’s Morgens om 6 uur sta je op. Je bent een ochtendmens, dat scheelt. Je stapt om 7.00 in je bus, zet je favoriete playlist op, en bent om 7.30 al bij je eerste klant: een oudere dame van 75 jaar. Je krijgt een bakkie koffie, terwijl de klant haar probleem vertelt. Je luistert goed, en laat merken dat je haar begrijpt. Je bekijkt de installatie en ziet meteen waar het probleem zit.
Je pakt je gereedschapskoffer uit de bus, en gaat aan de slag. Terwijl je werkt, leg je aan de bewoonster uit wat je aan het doen bent, en waar het probleem zat. Drie kwartier later is het probleem verholpen. De oude dame is als een kind zo blij dat je het zo snel geregeld hebt en dat ze eindelijk begrijpt wat er aan de hand is. Je geeft haar nog wat tips om te zorgen dat het probleem niet vaker voorkomt, en zit om 8.30 alweer in de auto.
Even kijken op de opdrachtenkaart: het is een kwartiertje rijden naar de volgende klant, die met een totaal ander probleem zit. Mooi, dat houdt het afwisselend. Als het 12.30 is, zit de ochtend erop, en zet je de bus neer bij een park in de buurt. Je zoekt een bankje uit, pakt je bammetjes erbij, appt even met je vrienden die een saaie kantoorbaan hebben, en geniet van de zon op je gezicht. Om 12.45 gaat je telefoon: de planningscentrale heeft een spoedopdracht. Jij bent de monteur die het dichtst in de buurt zit. No problem, spoedjes zijn het leukst, en je was toch al klaar met eten.”
Etcetera.

Alles wat je normaal gesproken heel saai zou beschrijven in een vacaturetekst vind je terug in dit verhaal. Het verschil: je laat zien wat het in de praktijk betekent. Vind je het eng om het echt zo te doen? Houd dan de officiële vacature-omschrijving kort, en voeg het verhaal als bonus toe.

Tip 3: maak van je nadeel je voordeel

Heb je geen usp’s omdat je een saai bedrijf bent? Of worstel je met vooroordelen in jouw branche? Benoem dat gerust. Dat maakt je juist sympathiek, en je laat de kandidaat merken dat je zijn twijfel heus wel begrijpt. Twijfel die je vervolgens kunt wegnemen.

Schrijf bijvoorbeeld: “Bij [naam organisatie] denk je misschien niet meteen aan een spannende werkomgeving. Dat snappen we. Hadden we zelf ook toen we hier binnenkwamen. Maar we dagen je uit verder te kijken. Wedden dat je dan ontdekt dat we achter onze degelijke etalage wel degelijk [x, y en z] zijn?”

Vervolg je verhaal vervolgens met voorbeelden. Bijvoorbeeld de spontane teamborrels, of dat een degelijk imago rust brengt in de tent, waardoor mensen prettig hun werk kunnen doen. Of benoem het werknemerstevredenheidsonderzoek waaruit een dikke 9 kwam. Verzin een list. Je kunt het.

2 bonustips bij het schrijven van je vacaturetekst

Tip 1: vind je het moeilijk om los te komen van je standaardformuleringen? Dat kan ik me voorstellen. Een ingesleten gewoonte krijg je er niet zomaar uit. Bedenk dan hoe je de vacature uit zou leggen aan je zoon of dochter van 12, of iemand die totaal geen verstand heeft van het vakgebied. Schrijf de vacaturetekst vervolgens met die persoon voor ogen, en je zult zien dat je tekst ineens een stuk frisser en concreter wordt.

Tip 2: heb je je vacaturetekst geschreven? De ultieme checkvraag na het schrijven van je vacaturetekst is dan: “Als ik mijn organisatienaam vervang door de naam van een andere organisatie, klopt de tekst dan nog steeds?” Is het antwoord op deze vraag “Ja”, dan is je tekst te weinig onderscheidend.

Vacatureteksten laten herschrijven? Advies nodig? Bel of mail me.

Wil je meer tips, wil je je vacatureteksten laten herschrijven, of wil je een brainstormsessie of adviesgesprek over hoe jouw organisatie kan opvallen met verrassende vacatureteksten die kandidaten verleiden? Bel me direct op 06-16030218 of neem contact op via de knop hieronder.

Vacatureteksten laten herschrijven? Training of advies nodig?

Wil je meer tips, wil je je vacatureteksten laten herschrijven, of wil je een brainstormsessie of adviesgesprek over hoe jouw organisatie kan opvallen met verrassende vacatureteksten die kandidaten verleiden? Bel me direct op 06-16030218 of neem contact op via de knop hieronder.